joi, 22 octombrie 2009

Comunicat

În condiţiile în care în ultimele săptămâni oficialii comunităţii unite cu Roma din România împreună cu prelaţii romano-catolici au adus acuze grave ce frizează absurdul şi au calomniat în mod repetat Biserica Ortodoxă Română şi ierarhia ei, o continuare a dialogului teologic cu aceştia este imposibilă. Aceasta în contextul în care, în ultimii 20 de ani, greco-catolicii din România au lăsat 170 de comunităţi ortodoxe fără locaş de cult şi sunt pe cale să mai răpească încă 106 biserici, unele fiind revendicate chiar în localităţi unde nu există nici un greco-catolic.
Declaraţiile şi acţiunile lor dovedesc faptul că nu dialogul sincer pentru revenirea la Ortodoxia credinţei îi animă, ci o cugetare şi interese comune strategiilor iezuite de prozelitism şi dominaţie cezaro-papistă, care sunt cu totul străine de Evanghelia lui Hristos.
În consecinţă, semnatarii Memoriului privind imposibilitatea continuării dialogului teologic cu romano-cotolicii în contextul accentuării prozelitismului uniat şi a denigrării permanente la care Biserica noastră este supusă până în prezent (depus la Sfântul Sinod cu nr. înregistrare 7139/19.10.2009) solicită respectuos ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române încetarea dialogului teologic cu romano-catolicii şi, totodată, retragerea delegaţiei române de la întâlnirea de dialog din Cipru, desfăşurată chiar în aceste zile.

20 octombrie 2009, ajunul sărbătorii Sfinţilor Mărturisitori Transilvăneni

Memoriul este semnat de următoarele organizaţii ortodoxe:

Asociaţia pentru păstrarea şi promovarea valorilor culturale şi naţionale ale
poporului român – ASTRADROM – Oradea
Asociaţia Foştilor greco-catolici în prezent ortodocşi – Baia Mare
Fundaţia Creştin-Ortodoxă "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril"
Asociaţia Brâncoveanu – Arad
Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Constanţa
Asociaţia "Ieromonah Arsenie Boca" – Arad
Asociaţia Medical-Creştină "Christiana"
Asociaţia Metamorfosis
Predania
Asociaţia Prietenii Sfântului Munte Athos – Arad
Asociaţia APROM – Satu Mare
Asociaţia „Sfântul Spiridon”
Asociaţia „Sfântul Stelian” – Beiuş
Asociaţia Drept – Arad
Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Suceava
Asociaţia „Ţara Dornelor” – Vatra Dornei
Fundaţia Creştin-Ortodoxă "Sfîntul Stelian" - Beiuş
Asociaţia „Monah Atanasie Ştefănescu”

3 comentarii:

Anonim spunea...

atunci retrocedati bisericile furate in 1948 si totul o sa reintre in normal

Anonim spunea...

Dragii mei. Nu de putine ori invocati ca Unirea din 1700 cu Roma s-a facut cu ajutorul Gen. Bukov, afirmatie GRESITA. Gen. Bukov a venit in Transilvania dupa 1760, deci dupa 60 de ani de la Unire. O mare nedumerire pe care o am este aceea care priveste SFINTII ARDELENI. De ne pana la CEI TREI MARI SFINTI ORTODOCSI ARDELENI (culmea este ca nici nu sunt romani cu totii) BOR nu are sfintii in Ardeal cu care se poate mandrii. De fapt nici Sf. Paraschiva nu este romanca, nici Andrei Saguna, si multi altii. De ce Sfintenia Ortodoxa este caracterizata prin lupta impotriva catolicismului si nu prin sfinti asemanatori cu cei catolici, ca de exemplul Sf. Anton de Padova!. De ce pe site-ul patriarhiei va laudati cu preoti greco-catolici. Nici la imnul Romaniei, ortodocsi romani nu au nici-o contributie. Andrei Muresan este greco-catolic, iar Anton Pann este rrom din Bulgaria. Voi luptati impotriva celor care vor binele poporului roman. Biserica Greco Catolica nu a dus averi peste granita asa cum a facut Biserica Ortodoxa cu averile manastirilor inchinate destinate Muntelui Athos UNDE ROMANII NU AU NICI-O MANASTIRE, doar Schitul Prodromu. Nu laudam ca suntem crestini de la Sf.Andrei, dar rusii, sarbii, burgarii au cate o manastire la Athos , alte 17 sunt grecesti sustinute sau reconstruite cu averi romanesti. UNDE ESTE ORTODOXIA ROMANEASCA DE 2000 de ani. Pe Alexandru Ioan Cuza Arhimandritul ortodox Nylos a vrut sa-l ucida in 1864 pentru introducerea alfabetului latin in tara si nationalizarea averilor manastirilor inchinate.

Anonim spunea...

Sunteti niste perversi, materialistilor. Preotii care s-au convertit la voi nu isi merita titulatura! Pentru ei era doar un job! Nu au avut credinta, nimica. Vai de ei! Vai de voi! Vedeti-va de treaba voastra! Dupa ce ca ati venit abuziv peste romanii din Transilvania, mai aveti nesimtirea sa cereti drepturi si toate cele? Mai, stiti ce? Eu vi le-as da pe toate sa va bucurati de ele si sa aveti parte! Stiti cum e cu orice lucru furat...

Trimiteți un comentariu

 

Blog Template by YummyLolly.com